Cirque du Soleil oslavuje 30. výročie, predstaví sa aj v Bratislave

05.12.2014 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) – Prešlo už 30 rokov odvtedy, keď po prvý raz vystúpilo v kanadskom Quebecu zoskupenie pouličných umelcov pod názvom Cirque du Soleil. Zo skupiny dvadsiatich žonglérov, hltačov ohňa a klaunov v roku 1984 vznikla veľká organizácia so sídlom v kanadskom Quebecu. Spoločnosť má dnes 4000 zamestnancov, vrátane viac než 1300 umelcov z vyše 50 krajín sveta. Za jej zrodom stojí riaditeľ cirkusového kolosu Guy Laliberté spolu s dnešným umeleckým riaditeľom Cirque du Soleil Gillesom Ste-Croixom.

S pomocou dotácií od quebeckej vlády vzniká Cirque du Soleil ako súčasť osláv 450. výročia príchodu objaviteľa Kanady Jacquesa Cartiera do krajiny. Prvé vystúpenie s názvom Le Grand Tour odprezentovali v malom quebeckom mestečku Gaspé a neskôr s ním precestovali ďalších desať provinčných miest. Prvý modro-žltý stan mal kapacitu 800 miest. K dnešnému dňu videlo predstavenia Cirque du Soleil vyše 100 miliónov divákov v 300 mestách vo vyše 40 krajinách sveta na piatich kontinentoch.

Ich pravidelnou zastávkou počas európskych turné sa stala aj bratislavská Slovnaft Aréna. Po vystúpeniach Saltimbanco a Alegría zavíta Cirque du Soleil do Bratislavy tentoraz s predstavením Quidam. Od 5. do 8. februára 2015 odprezentujú artisti v Slovnaft Aréne sedem predstavení.

Zo zakladateľa Cirque du Soleil Guya Lalibertého sa stal v priebehu niekoľkých rokov jeden z najbohatších Kanaďanov. Neudialo sa to však zo dňa na deň a za všetkým je tvrdá drina. Na spoluprácu si Guy vyberal vždy len tých najlepších artistov, Cirque du Soleil neprestajne vyhľadáva talentovaných ľudí, ktorých oslovuje na spoluprácu. Niektorí sa prihlásili sami a tí najlepší dostali možnosť prezentovať svoje umenie na konkurzoch, ktoré sa konajú po celom svete.

Guy Laliberté je známy filantrop, ktorý všetky svoje voľnočasové aktivity spája s charitou. Upozorňuje najmä na problém vyčerpateľnosti zdrojov pitnej vody na Zemi. V roku 2009 si splnil sen a dal sa vystreliť do vesmíru. Aj tento počin však spojil s pomocou charite. Okrem toho je vášnivým hráčom pokru, avšak v práci nepoľavuje, hoci má 55 rokov. Neustále navštevuje vystúpenia Cirque du Soleil po celom svete a minulý rok si bol Alegríu pozrieť aj na Slovensku. Nie je žiadnym tajomstvom, že artisti k nemu majú veľkú úctu.

Cirque du Soleil začne svoje účinkovanie v Bratislave 5. februára budúceho roku večerným predstavením o 20. hodine. V ďalších troch dňoch 6. až 8. februára uvedie vždy po dve predstavenia. TASR informovala Lucia Šuková, PR manažérka spoločnosti Vivien, ktorá slávny cirkus na Slovensko prináša.
 
 
 

Vyberte región